Kaj Franckin suunnittelema Teema-muki

Kaj Franckin suunnittelema Teema-muki

Kaj Franckin (1911-1989) suunnittelema Teema-astiasarjan muki on tuttu monesta kodista. Alunperin Teema tunnettiin nimellä Kilta. Aikana jolloin Kilta-astiat suunniteltiin, astiasarjat olivat yleensä vielä suuria, ja niissä saattoi olla 34 tai jopa 62 eri tarkoitukseen suunniteltua osaa. Kilta-astiasto koostui alkuun kymmenestä osasta ja ideana oli, että astioita saattoi käyttää niin ruoan valmistukseen, säilytykseen kun tarjoiluunkin, jolloin astioita tarvittiin vähemmän. Astiat suunniteltiin monikäyttöisiksi, ja esimerkiksi lautanen sopii myös joidenkin astioiden kanneksi. Yksinkertaiset ja selkeät perusmuodot, kuten ympyrän ja kartion muodot, toimivat astiaston ilmeen lähtökohtana. Väri oli alkuun astioiden ainoa koriste, mutta Kiltaa seuranneen Teema-astioita ovat koristaneet monenlaiset aiheet Muumeista alkaen. Teema -sarja suunniteltiin 1977-1980 välillä Kaj Franckin johdolla.

TEHTÄVÄT:

Kahvikuppi ja nuken astiasto
Kerätään tutkittavaksi mahdollisimman erilaisia juoma-astioita. Tutkittavaksi sopivat monenlaiset astiat, kuten retkimuki, maitolasi, kahvikuppi, espressokuppi, emalimuki, kertakäyttömuki, jalallinen lasi, nuken astia, nokkamukin, urheilijan juomapullo…

Koristeellinen kattaus
Suunnitellaan oma koriste kuppiin tai lautaseen! Koristeaiheen suunnittelua varten kskustellaan minkälaisista väreistä lapset pitävät, minkälaisia koristeita he ovat nähneet ja mikä olisi hienoin koriste, joka astiassa voisi olla.

Muotoillaan malleja
Toimitaan kuin muotoilijat ja suunnitellaan itse jotakin uutta. Tehtävänä on suunnitella uudenlainen juomiseen tarkoitettu astia.

Unelmien huone
Väreillä ja koristeilla voi vaikuttaa paljon siihen, millaisena tilan koemme. Käytetyt värit ja koristeet vaikuttavat siihen onko tilan tunnelma iloinen vai surullinen, rauhallinen vai toimelias. Suunnittele oma unelmiesi huone.