Aalto- maljakko

Alvar Aallon suunnittelema Aalto-maljakko

Alvar Aalto (1898-1976) suunnitteli kokoelman puhallettuja lasiesineitä vuonna 1936 Karhula-Iittalan lasitehtaan järjestämään kilpailuun. Esineet esiteltiin Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937. Maljakkoa valmistavat käsityönä puhaltajamestarit lasihytissä. Kuuma lasimassa puhalletaan maljakon muotoiseen muottiin. Myös Alvar Aallon vaimo Aino Aalto on suunnitellut lasiesineitä. Aino aallon Böljeblick-lasisarja vuodelta 1932 on pinoutuva ja se valmistetaan puristamalla kuuma lasimassa muottiin. Alvar Aalto on arkkitehti eli hän suunnitelee rakennuksia. Lisäksi hän on suunnitellut huonekaluja, valaisimia ja pienesineitä.

TEHTÄVÄT:

Moniaistinen muoto
Tehdään aistihavaintoja ja viritellään mielikuvitusta. Minkälainen jäänkylmyys on muotona? Minkä muotoinen on veden kohina?

Muodot tutuksi
Tutustutaan erilaisiin muotoihin. Etsitään perusmuotoja ja muita muotoja omasta ympäristöstä.

Materiaalimetsästys
Tutkitaan erilaisia materiaaleja. Mitkä materiaalit ovat jo tuttuja? Löytyykö uusia tuttavuuksia? Miksi esineitä valmistetaan erilaisista materiaaleista?

Aalto-maljakon salaisuus
Mielikuvitus laukkaamaan, muotohan voi olla mitä vaan! Käännetään Aalto-maljakko ylösalaisin ja piirretään maljakon muotoja. Kuvitetaan muodosta oma tarina.

Tärkeät esineet
Kerrotaan omasta tärkeästä esineestä. Rakennetaan näyttely tärkeistä esineistä.