Kasvattajalle

Muotoilukasvatusta Esan kanssa

Esa ja esineet on esiopetukseen ja 1-2 -luokille suunnattu oppimateriaali, jossa pohditaan muotoilua eri näkökulmista. Sivuston tehtävät on suunniteltu varhaiskasvatussuunnitelman perusteita, esiopetuksen opetussuunnitelman perusteita, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteita noudattaen. Oppimateriaali ei yritä kattaa kaikkia opetussuunnitelmissa mainittuja sisältöjä, vaan antaa esimerkkejä siitä, kuinka muotoilua ja muotoilukasvatusta voi hyödyntää opetuksessa.

Oppimateriaalia sopii käytettäväksi myös kodeissa tai vaikka mummolassa. Se on suunniteltu lasten ja aikuisten yhteiseksi opiksi ja iloksi.  Sivuston tehtäväehdotusten avulla lapsen luontaista uteliaisuutta kannustetaan ohjaamalla lasta havainnoimaan, tutkimaan, kyselemään ja selvittämään muotoiltuun ympäristöön liittyviä asioita.

Oppimateriaali sisältää erilaisiin suomalaisen muotoilun esineisiin liittyviä tehtäviä. Työskentelyn lähtökohdaksi ehdotettuja esineitä voi lainata käyttöön Designmuseosta. Esineiden noudosta ja palautuksesta museoon huolehtii lainaaja. Lisätietoa lainaesineistä löytyy täältä.

Työskennellessä tulee eteen tilanteita, joita toivoisimme ikuistettavan kuvina ja/tai videoina. Materiaalia lisätään Esa ja esineet -verkkonäyttelyyn, joka esittelee eri päiväkodeissa, kouluissa, kerhoissa tai kodeissa tehtyjä Esa ja esineet -töitä ja työskentelyä. Pyydämme huolehtimaan lasten kuvausluvista töiden sekä lasten kuvaamiseen. Tulostettava kuvauslupalomake löytyy täältä.  Päiväkodin, koulun, kerhon tai muun työskentely-ympäristön vastuuhenkilö toimittaa luvat huoltajille ennen työskentelyn aloittamista, huolehtii että luvat on käytössä sekä säilyttää ne. Verkkogalleriaan lisätyt kuvat eivät näy sivuilla heti, vaan ne päivitetään osaksi galleriaa kerran viikossa.

1. Tutustu tehtäviin ja valikoi sopiva kokonaisuus

Tehtävät löytyvät täältä. Jokaiseen esineeseen liittyy kuvagalleria teksteineen ja jokaisen esineen kohdalla on useita tehtäviä valittaviksi.

2. Lainaa esineet Designmuseosta

Tutustu lainaesineisiin ja lainaehtoihin täällä.

3. Tee tehtävät ryhmässä tai yhdessä lapsen kanssa

Innostu, tutki, havainnoi, keksi ja keskustele!

4. Vieraile Designmuseossa

Tutustu muotoiluun Designmuseon kokoelmanäyttelyssä tai valitsemassasi vaihtuvassa näyttelyssä. Tutustu Designmuseoon täällä.

5. Lisää lasten toimintaa ja töitä Esa ja esineet -galleriaan

Huolehdithan kuvausluvista kiitos! Kuvauslupiin täältä. Työn dokumentointi ja esittäminen saa lapsen tuntemaan itsensä ja työnsä merkityksellisiksi ja kiinnostaviksi. Verkkonäyttelyyn täältä.

Toivotamme hauskoja ja antoisia hetkiä Esan ja esineiden parissa!