Fiskars- sakset

Olof Bäckströmin suunnittelemat Fiskars-sakset

Olof Bäckströmin (1922-1998) suunnittelemien saksien lähtökohtana olivat räätäleiden hyvin käteen istuvat sakset. Oranssikahvaiset yleissakset tulivat tuotantoon vuonna 1967. Niiden perusominaisuuksia ovat ergonomisuus eli käyttömukavuus sekä hyvä leikkaavuus. Saksien kehitystyötä jatketaan edelleen. Suunnittelu on monen asiantuntijan tiimityötä, koska usein myös tuotantotyökalut suunnitellaan samanaikaisesti. Bäckströmin suunnittelemien yleissaksien kohdalla aivan uutta oli yhdistää muovikahvat metallisiin teriin. Oranssit kahvat, jotka ovat saksien tunnistettavin osa, saivat värinsä sattumalta. Ensimmäisiä prototyyppejä eli ensimmäisiä testiversioita uudesta tuotteesta valmistettaessa koneeseen oli jäänyt oranssia väriä, joka valittiin tuotekokouksessa kahvojen väriksi.

TEHTÄVÄT

Oudot kojeet

Toteutetaan oma muotoiluprojekti. Mietitään minkälaisiin suunnitteluongelmiin ei sopivaa työkalua vielä ole olemassa tai johon tarvitsisimme vielä paremman apuvälineen.

 Esinesalapoliisi

Aikuinen kerää tehtävää varten kokoelman outoja esineitä, joiden käyttötarkoitusta ei heti paljasta.  Tehtävänä on keksiä oudolle esineelle uusi käyttötarkoitus, johon se voisi sopia.

Esine muuttaa muotoaan

Tehtävänä on keksiä esineitä, jotka ovat muuttaneet muotoaan ajan kuluessa. Minkälaisia ratkaisuja vaikkapa esineiden kuljettamiseen on käytetty, entä matkustamiseen?