Teemamuggen

Teemamuggen, 1979-1980

År 1945 började husgeråden moderniseras vid Arabia. Då kom Kaj Franck (1911-1989) dit för att utveckla fabrikens produktplanering. Han var intresserad av serieproduktion och av teknikens möjligheter att producera mångsidiga, praktiska föremål till rimligt pris.

Teemamuggen ingår i Arabias servis BAU Teema, som Franck designade år 1979-1980. Servisen Teema är baserad på serien Kilta, som hade ritats år 1948, och som hade utgått ur produktion år 1975. I den ursprungliga serien ingick inte någon mugg utan istället en mindre kopp. Muggen uppkom på basen av koppens form och blev till en del av serien Teema.

År 1990 började man tillverka Teemamuggar med de populära Mumingestalterna som motiv. Formgivaren Tove Slotte avpassar Tove och Lars Janssons originalteckningar för Arabias Muminprodukter.

Uppgifterna:

Ett hurdant kärl är bra att dricka ur?
Samla olika dryckeskärl som barnen får undersöka. I samlingen kan det ingå en utflyktsmugg av plast, ett av mjölkglasen på dagis, en kaffekopp, en liten espressokopp, en emaljmugg, en engångsmugg, ett glas med fot, en kåsa o.s.v.

Dekorera koppen
Hur är ditt hem dekorerat? Hur ser det ut hos dina vänner? Hurdana dekorationer skulle passa på en gammal tants mugg?

Forma ett dryckeskärl
Teckna först en skiss av dryckeskärlet. Forma sedan dryckeskärlet av kaolinlera eller någon annan lämplig massa.

Planera ditt drömrum
Färger och dekorationer kan ha stor inverkan på hur vi uppfattar ett rum. Färgerna och dekorationerna som man har använt i ett rum gör att rummet kan kännas glatt eller sorgset, lugnt eller fartfyllt.