Aaltovasen (Savoy)

Aaltovasen (Savoy), 1936

Vasen Savoy, det vill säga Aaltovasen, har ritats av arkitekten Alvar Aalto (1898-1976). Vasen hör till en serie vaser och skålar i olika storlekar som var Alvar Aaltos bidrag till en designtävling arrangerad av glasbruket Karhula år 1936. Aalto vann med ett tävlingsbidrag som han kallade Eskimåkvinnans skinnbyxor. En serie fritt böljande glasföremål som Alvar Aalto hade ritat förfärdigades till världsutställningen i Paris år 1937 där de visades i den finländska paviljongen som hade ritats av Alvar Aalto.

Man började inte massproducera vasen förrän år 1953, då teknikens utveckling gjorde produktionen tillräckligt förmånlig. Idag kan man stöta på den berömda Aaltovasens former överallt i världen, i form av vaser i olika storlekar och omarbetad till andra föremål. Den välkända formen har till exempel använts som form för isbitar, som grytvakt och som ljuslykta.

Uppgifterna:

En form med flera sinnen
Aaltovasens form kan föra tankarna till exempel till is eller vatten. Den kan också väcka andra slags associationer.

Vi bekantar oss med formerna
Gruppen står på golvet – se till att var och en har tillräckligt med utrymme omkring sig. Läraren frågar vilket slags former barnen känner till (boll, triangel, fyrkant, rektangel)?

Materialjakt
Föremål tillverkas i olika material, t.ex. i trä, metall, plast och glas. Gå tillsammans på jakt efter olika material i er omgivning.

Aaltovasens hemlighet
I uppgiften utforskar vi hemligheten bakom Aaltovasens form. Sätt fart på fantasin, vasens form skulle ju kunna vara vad som helst!

De viktiga sakerna
Aaltovasen är ett föremål som redan ha många år på nacken. Den är ett viktigt föremål, som har en lång historia.