Rytmikäs sommitelma

Rytmikäs sommitelma

Piirustus, ryhmätyö

Maija Isola suunnitteli suuren määrän painokangasmalleja. Lisäksi hän toimi kuvataiteilijana. Myös Isolan kankaita ovat monet pingottaneet kehykseen ja ripustaneet niitä taideteoksen tapaan seinälleen. Monet hänen malleistaan ovat voimakkaita sommitelmia, joille tunnusomaista ovat voimakkaat värit ja suuret väripinnat.

Teipatkaa pitkä pätkä rullapaperia maalarinteipillä lattiaan. Lapset voivat käyttää työhön mallina joko kämmeniään tai ottaa sukat pois ja käyttää  jalkojaan. Paperille piirretään ensin kymmeniä jalkoja tai käsiä lyijykynillä tai liiduilla niin, että jalka tai käsi asetetaan malliksi paperille ja piirretään muotoa seuraten ääriviiva mallista. Kuvioita voi piirtää vapaasti ja limittäin, päällekkäin ja poikittain. Työtä jatketaan värittämällä syntyneitä kuvioita erilaisin värein. Rohkeimmat voivat kokeilla työskentelyä sormiväreillä, joita voi käyttää sekä käsiin että jalkoihin.

Lopuksi tutkitaan syntynyttä sommitelmaa. Minkälainen se olisi painokankaana? Työtä voi tarkastella pahvista leikatun kehyksen läpi rajaten näkyviin vain osan työstä. Kuinka työ muuttuu kun siitä näkee vain osan? Rajauskehyksen voi valmistaa pahviarkista leikkaamalla siihen neliönmuotoisen katseluaukon.

Maija Isolan kankaat ovat usein hauskasti nimettyjä: Joonas, Lokki, Ralli, Pariisin portit, Tantsu, Raketti. Mikä nimi sopisi omalle teokselleenne?

 


Tietoa kuvasta