Moniaistinen muoto: Piirustus, maalaus, mielikuvat

Moniaistinen muoto

Piirustus, maalaus, mielikuvat

Katsokaa yhdessä Aalto-maljakon suun kiemurtelevaa muotoa. Lapset kuvailevat mitä heille muodosta tulee mieleen.  Tuoko muoto mieleen jään tai veden vai onko se vaikkapa auto? Alvar Aalto antoi omalle luonnokselleen nimeksi Eskimonaisen nahkahousut (Eskimo erindes skinnbyxa). Minkälaisia uusia nimiä keksitte esineelle?

Virittelkää eri aisteja. Minkälainen jäänkylmyys on muotona? Minkä muotoinen on veden kohina? Miltä näyttää viinietikan pistävä tuoksu?

  • Lapset kuulevat erilaisia ääniä. Esimerkiksi veden liplatus. Minkälainen muoto siitä syntyy?
  • Lapset tunnustelevat erilaisia materiaaleja (pusseissa tai purkeissa), näkemättä aistittavaa kappaletta. Esimerkiksi jääpala, sileä kivi, pumpuli. Millainen muoto on pehmeä tai kova?
  • Lapset haistelevat erilaisia tuoksuja (purkeissa), esimerkiksi viinietikka, basilika, tuoksusaippua. Minkälaisia mielikuvia ja muotoja niistä syntyy?

Mielikuvia syntyvistä muodoista voi piirtää esimerkiksi akvarelliväreillä paperille. Helpoimmillaan niitä voi luonnostella puuväreillä tai liiduilla tai vaikkapa piirtää ilmaan. Ideana on, että lapset pohtivat millainen aistimus voisi olla muotona. Tuleeko veden äänestä aaltoileva muoto? Syntyykö jään koskettamisesta pitkä ja terävä jääpuikko vai jotakin aivan muuta? Ympäristömme on täynnä erilaisia muotoja, jotka herättävät meissä mielikuvia ja tuntemuksia. Keksittekö esimerkkejä muodoista, jotka ohjaavat vaikkapa liikkumista kaupungilla? Entä esimerkkejä muodoista jotka tekevät iloiseksi tai joilla ilmaistaan tunteita?

Haluttaessa tehtävää voi jatkaa niin, että jokainen suunnittelee yhdestä muodosta oman esineen piirtäen tai muovaillen. Minkälaiseen esineeseen esimerkiksi kylmästä muistuttava muoto voisi sopia?


Tietoa kuvasta