Kuvioita kankaalle!

Kuvioita kankaalle!

Painaminen kankaalle kasvien avulla

Maija Isolan ensimmäinen Marimekolle suunnittelema kokonainen painokangassarja oli vuonna 1957 suunniteltu Luonto-sarja. Malleissa hän käytti menetelmänä fotogrammia eli painokankaan kuvio saatiin aikaan oikeiden kasvien avulla.

Kokeillaan kankaanpainantaa käyttämällä oikeita kasveja leimasimina. Työhön voi käyttää kukkia, lehtiä, halkaistuja hedelmiä, vihanneksia tai juureksia. Teemana voi olla vaikka kesän herkut tai kukkameri.

Tutustukaan aluksi Maijan luontoaiheisiin painokankaisiin. Arvatkaa minkälaisia kasveja niiden toteuttamisessa on tarvittu. Minkälaisia toistuvia rytmejä ja kuvioita kasveilla on saatu aikaan?

Omaa painotyötä varten tarvitaan kasvileimasinten lisäksi kangasvärejä, tuputussieniä, essut ja suojaa pöytäpinnoille, siveltimiä ja painokankaat. Painokankaasta käy lakana, mutta painamiseen voi valita myös esimerkiksi kangaskassin tai tyynyliinan.

Työjärjestys:

Suojaataan hyvin työpöytä ja puetaan essut. Hihat kannattaa kääriä ja varmistaa, että vesipiste on lähellä ja käsipyyhepaperia löytyy helposti. Työvälinneet on hyvä järjestellä hyvin saataville.

Työpöytä on suojataan ja sen päälle on hyvä levittää jotakin pehmeää, jolloin painaminen käy mukavasti. Alla voi olla esimerkiksi sanomalehtia ja niiden alla vielä esimerkiksi vanha peitto.

Painokangas tai kankaat levitetään työpöydälle. Painokankaan on oltava puhdas. Puuvilla on hyvä painokankaan materiaali.

Kangasväri levitetään tuputussienellä lehden alapuolelle tai halkaistun hedelmän, vihanneksen tai juureksen päälle. Apuna voi käyttää myös siveltimiä, joilla painokuvioita voi halutessaan myös jatkaa maalaten.

Lehden väripuoli painetaan kankaaseen. Ensimmäisiä kokeiluja kannattaa tehdä testitilkulle, jonka jälkeen painetaan varsinaiselle kankaalle. Lehden päälle laitetaan puhdas paperi (esim. A4) ja paperin yli kaulitaan kaulimella. Hedelmillä, vihanneksilla ja juureksilla painettaessa riittää, kun painaa napakasti ja nostaa leimasimen sitten suoraan ylös. Kuviointia jatketaan, kunnes painokangas on valmis.

Valmiin painokankaan annetaan kuivua rauhassa. Kuivunut kangas silitetään kankaan nurjalta puolelta, jolloin painoväri tarttuu lopullisesti kankaaseen.

Lopuksi omalle painokankaalle annetaan nimi.

Tiesittekö että yksinkertaisia leimasimia voi valmistaa myös esimerkiksi korkista tai perunasta. Painamiseen sopivat myös erilaiset muut pienet tavarat, joiden pinta on mielellään hieman huokoinen. Eräs nuori suunnittelija kuvioi lampunvarjostimen pyöränrenkaalla. Mitä kaikkea painamiseen voisikaan käyttää?

 


Tietoa kuvasta